Dit heb je nodig:
- 1 bakje water
- Stukje wc-papier van 3cm x 3cm
- Droge metalen paperclips
- Potlood met gom op
1. Probeer een paperclip in het bakje te laten drijven. Lukt niet goed hé?
2. Laat het stukje wc-papier zachtjes in het water vallen.
3. Leg een droge paperclip zachtjes op het stukje wc-papier in het bakje. Let op dat je het water of het stukje wc-papier niet aanraakt.
4. Gebruik nu het potlood met gom en tik het stukje wc-papier zachtjes totdat het naar de bodem zinkt.
Een metalen paperclip is zwaarder dan water en zinkt daarom in water. Als je de paperclip precies horizontaal op het oppervlak legt, dan blijft hij op het water liggen. Het stukje papier zorgt ervoor dat de paperclip precies recht komt te liggen. Als het papier water opneemt, dan zinkt het gemakkelijk, terwijl de paperclip blijft liggen.
Water bestaat uit moleculen. Deze moleculen trekken aan alle kanten aan elkaar. Aan het wateroppervlak kunnen de moleculen aan de bovenkant niet aan andere moleculen trekken. Daarom trekken ze extra hard aan de moleculen ernaast. Dit heet de oppervlaktespanning en hierdoor is het water aan het oppervlak sterker dan binnen in het water. Het papier zorgt ervoor de paperclip precies horizontaal op het wateroppervlak terecht komt. Omdat de paperclip maar klein is, kan het door de oppervlaktespanning op het oppervlak blijven liggen. Het papier absorbeert het water en kan daardoor gemakkelijk zinken.
Bron: www.dewereldvanphi.nl