wist-je-dat

Wist je dat ...

Laserstralen

Wist je dat je laserstralen alleen kan zien als ze ergens tegen aan stralen? Als je met een laserpointer tegen een muur straalt, zie je alleen een klein puntje op de muur. De rest van de straal zie je niet. Wil je de straal zien? Klop wat poeder in de straal, dan kan je de straal zien lopen. Vaak zie je in films hele laserstralen, maar dat kan dus eigenlijk niet (tenzij er al lang niet meer gestofzuigd is).

Volgend weetje
wist-je-dat

Bioplastic

Wist je dat er nu plastic wordt gemaakt uit mais? Plastic gemaakt uit mais is een voorbeeld van een bioplastic. Deze bioplastics worden makkelijker afgebroken door de natuur dan de ouderwetse plastics die van olie gemaakt zijn, en zijn daarom beter voor het milieu.

Volgend weetje
wist-je-dat

Cola

Wist je dat cola in 1886 is uitgevonden door apotheker John Pemberton? Hij was op zoek naar een medicijn tegen hoofdpijn. In dat onderzoek deed hij voor het eerst de 7 geheime ingrediënten van CocaCola bij elkaar. De klanten in zijn apotheek vonden het een erg lekker drankje.

Volgend weetje
wist-je-dat

Duikboot

Wist je dat duikboten zinken en stijgen door gewichtsverschillen? Grote afgesloten ruimtes van de boot zijn gevuld met lucht als hij drijft. Door kleppen open te zetten kan je de lucht vervangen door water. De boot is dan zwaarder dan het zeewater en dus zinkt hij. Als het water uit de boot wordt gepompt, kan hij weer stijgen.

Volgend weetje
wist-je-dat

Donder en bliksem

Wist je dat licht heel erg snel is? Licht kan in 1 seconde bijna 300 000 meter afleggen. Dat wil zeggen dat licht 7,5 keer om de aarde kan reizen in 1 seconde. Geluid is veel trager. Geluid legt amper 300 meter af in 1 seconde. Daarom zie je de bliksem eerst en hoor je pas later de donder.

Volgend weetje
wist-je-dat

Chips

Wist je dat chips al in 1853 uitgevonden zijn? In het Indianenreservaat waar George Crum werkte klaagde een klant over te dikke frietjes. George besloot om de aardappel in dunne schijfjes te snijden en te frituren.

Volgend weetje
wist-je-dat

Zoek dit uit!

sdflk jsdflk sdfjkl